Update Inzake Corona Maatregelen (COVID-19 Virus)

Vanaf vrijdag 28 januari 2022 gelden volgende beperkingen:

Covid Regels Bij Feesten en Events

PRIVATE BIJEENKOMSTEN

Corona Regels voor huwelijksfeest, begrafenis, verjaardagsfeest, bedrijfsfeest, jubileum & feestje bij jou thuis

Private bijeenkomsten binnen zijn voorlopig verboden, met uitzondering voor private bijeenkomsten thuis of in kleine toeristische logies, huwelijksfeesten en begrafenissen (koffietafels).

Verjaardagsfeesten, bedrijfsfeesten en jubilea vieringen zijn vooralsnog niet toegelaten.

De modaliteiten van de horeca gelden voor huwelijksfeesten (en begrafenissen), waarbij dansen met mondmasker evenwel toegelaten is. Bovendien vallen huwelijksfeesten en begrafenissen ook niet onder het verplichte sluitingsuur van de Horeca (normaal om middernacht). Tot slot is er geen beperking op het maximaal aantal gasten dat je uitnodigt.

Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.

Het gebruik van het CST (de Coronapas of Covid Safe Ticket) bij private bijeenkomsten geldt niet voor feesten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.

Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening (bvb traiteur) geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en middernacht, met uitzondering van huwelijksfeesten en begrafenissen. Eens je met een traiteur werkt is het verplicht om een mondmasker te dragen. Dat is trouwens ook zo wanneer het feest doorgaat in toeristische logies.

HORECA-ACTIVITEITEN

In de Horeca wordt het aantal personen per tafel beperkt tot 6 (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld). Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden.

Er geldt een mondmaskerplicht + CST (Covid Safe Ticket) controle. Ook wanneer men neerzit moet het mondmasker correct gedragen worden. Men mag het enkel afzetten om zittend te consumeren.

Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.

De openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot middernacht.

DISCOTHEKEN, DANCINGS & DANSFEESTEN (FUIVEN)

Discotheken en dancings blijven gesloten. Ook dynamische, publiek toegankelijke evenementen binnen zoals dansfeesten & fuiven mogen vooralsnog niet doorgaan.

PUBLIEKE EVENEMENTEN

Publieke evenementen binnen mogen vanaf 28 januari opnieuw doorgaan (mits beperkingen).

Zo kunnen evenementen enkel doorgaan met een zittend publiek. Een bijkomende vereiste is dat je steeds je mondmasker moet dragen. Vanaf 50 aanwezigen is de Coronapas (Covid Safe Ticket) verplicht.

Het aantal deelnemers voor binnen evenementen is doorgaans beperkt tot 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit mogen tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan en zelfs 100 procent als ze hun CO₂-meters onder de 900 ppm kunnen houden. Ventileren is dus de boodschap!

Publieke evenementen buiten: indien organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden. De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing. Dit impliceert ook dat het dragen van een mondmasker verplicht is. Vanaf 100 personen dient er tevens een CST controle plaats te vinden.

Outdoor evenementen zijn toegestaan maar je moet degelijke crowd control & management voorzien:

 • Verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers
 • Maximaal één bezoeker per 4 m2
 • Vanaf 100 bezoekers éénrichting circulatieplan met gescheiden in- en uitgangen.

VRIJE TIJD & VERENIGINGEN

Georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, het verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening worden opnieuw toegelaten. Binnen mag je voor georganiseerde activiteiten met maximaal 80 personen samenkomen en buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen worden ook toegestaan.

HANDELSBEURZEN

Het Comité bevestigt de mondmaskerplicht + CST (Covid Safe Ticket) voor handelsbeurzen.

SPORTWEDSTRIJDEN

Voor sporten die binnen plaatsvinden, hangt alles af van de zaalcapaciteit. In principe zijn 200 supporters toegelaten, maar in grotere sportzalen mag een capaciteit tot 70 procent worden ingenomen. In zalen met een goede luchtkwaliteit (beter dan 900 ppm) mag de volledige capaciteit worden benut. Toeschouwers moeten wel een mondmasker dragen.

Ook voetbalclubs kunnen weer publiek verwelkomen. Stadions mogen weer tot 70 procent gevuld zijn. Publiek zal eveneens weer welkom zijn bij veldritten en veldlopen, maar het is nog niet duidelijk of er daar extra beperkingen zijn, of een beperking van de totale capaciteit.

CORONABAROMETER BELGIË

Het Overlegcomité heeft beslist om vanaf 28 januari te werken met een coronabarometer.

Deze coronabarometer werkt met drie kleurcodes: geel, oranje en rood.

 • Code geel: de epidemiologische situatie en de druk op de ziekenhuizen is onder controle.
 • Code oranje: de druk op het gezondheidszorgsysteem neemt toe, er moet ingegrepen worden om de trend te keren.
 • Code rood: er is een hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.

Aan elke kleurcode worden bepaalde coronamaatregelen gekoppeld voor drie sectoren: horeca, publieksevenementen en vrijetijdsactiviteiten. Daarbinnen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen of buiten plaatsvinden en waarbij de aanwezigen zitten of bewegen.

Het Overlegcomité zal de epidemiologische situatie opnieuw beoordelen midden februari 2022.

coronabarometer-binnen-evenementen-belgië
coronabarometer-buiten-evenementen-belgië

Events & Feesten Organiseren Na Corona

Corona (Covid-19) heeft een enorme impact op onze economie en samenleving. De sector van de evenementen werd zeer hard getroffen door de lockdown maatregelen. Hoe een evenement of feest er in de toekomst zal uitzien kan bekijken door bovenstaand kader open te klikken.

Feesten en evenementen zijn nu eenmaal gebeurtenissen waar een pak volk samentroept. Hierdoor bestaat er een onmiskenbaar gevaar dat het virus zich zou kunnen verspreiden binnen jouw publiek.

Het is wel duidelijk dat de uitbundige feesten en samenkomsten van weleer voorlopig niet meer kunnen doorgaan. Denk maar aan massa events of mega fuiven. We zullen rekening moeten houden met een aantal factoren om te bepalen hoe de evenementen er zullen uit zien in de toekomst. Nu we wereldwijd beschikken over een vaccin kan er alvast wat meer. Dat is goed nieuws. De komst van coronavirus varianten kan echter wel nog roet in het eten gooien.

Feesten Na De Corona Lockdown

Onderstaand artikel tracht in geen geval een officieel standpunt weer te geven. Het gaat louter om onze persoonlijke kijk op de actualiteit. Deze opinie is gebaseerd op vakliteratuur publicaties in binnen- & buitenland, evenals het raadplegen van bronnen bij de overheidsinstanties.

Bart Van Hauwermeiren

Zaakvoerder, PartyDJ (DB Projects & Sounds)

Jouw Evenement Organiseren In Een Veilige Omgeving

De overheid bouwt momenteel de beperkende maatregelen langzaam af. Dit geeft ons allen wat meer vrijheid. Maar dit gaat ook gepaard met een aantal bijkomende vereisten, waar iedere organisator best rekening mee houdt.

 • Social distancing & beschermend materiaal
 • Quarantaine & contact tracing
 • Hygiëne & desinfectie
 • Planning & procedures voor diegenen die op het event werken

Wanneer Kan Jouw Evenement Terug Plaatsvinden

Dat is natuurlijk de vraag van de dag, waar niemand echt een antwoord op heeft. De overheid (bijgestaan door Celeval – het adviesorgaan van experten die ons moet leren leven met het virus) volgt de evolutie van het virus op. Zo lang de cijfers een positief verloop kennen is er een grotere kans dat jouw evenement effectief mag doorgaan. Komt er een ommekeer in de grafiek, dan is de kans reëel dat events alsnog (tijdelijk) verboden worden.

Kleine evenementen kunnen vanaf deze zomer opnieuw plaatsvinden. De overheid hanteerde hiervoor tot vorig jaar (2021) een draaiboek: CERM (Covid Event Risk Model). Dit werd opgesteld door Toerisme Vlaanderen in samenspraak met de experten van Celeval en de Confederation Events (een overkoepelende alliantie tussen beroepsfederaties B-ESA, ACC & Febelux). Je zal vooraf bij de stad of gemeente een aanvraag kunnen indienen voor jouw evenement. Aan de hand van een aantal parameters kunnen lokale besturen jouw aanvraag toetsen binnen deze veiligheidsmatrix. Dit zou allemaal vrij snel en efficiënt verlopen, zodat je op korte termijn jouw event kan organiseren. Hoewel dit op heden geen verplichting meer is, blijft het een zeer handige tool.

CERM Covid Event Risk Model Veiligheidsmatrix Voor Evenementen

Enkele belangrijke aandachtspunten die zullen bepalen of jouw evenement al dan niet kan doorgaan:

 • In welke fase bevindt zich de epidemie op de feestlocatie?
 • Welke verspreidingsrisico’s gaan gepaard met het organiseren van jouw evenement?
 • Over welk soort event gaat het hier? Gaat dit binnen of buiten door? Wie zijn de gasten op het evenement (aandacht voor risicogroepen)? Hoe lang duurt het evenement? Is er voldoende capaciteit in de gezondheidszorg om een uitbraak aan te kunnen?
 • Zijn er voldoende middelen voorhanden om alle nodige preventieve en controlemaatregelen toe te passen?
 • De organisatie moet zich steeds kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Bij grotere evenementen kan ook een verhoogde paraatheid van de hulpdiensten nodig zijn.

Hoe Zullen Evenementen Er Uit Zien Na Covid-19?

Naast de aanvraag van toelating voor jouw evenement, zal er natuurlijk ook organisatorisch wat bijkomend werk zijn.

In afwachting van concrete richtlijnen, geven we graag onze visie op enkele factoren waar je ongetwijfeld rekening mee zal moeten houden.

Hoe Zullen Events Er Uitzien Na Covid-19

Verzekeringen

Het is belangrijk dat jouw contract zeker de gevolgen van de pandemie niet uitsluit. We willen dit ten zeerste benadrukken. Zorg er voor dat alle aanwezigen (gasten en personeel) gedekt zijn mochten zij het virus oplopen tijdens jouw event.

Social distancing

Het aanhouden van een aanvaardbare afstand tussen de gasten onderling (en tussen de gasten en het aanwezige personeel) wordt ongetwijfeld nog de grootste uitdaging. Van bij de opstelling van de apparatuur, de aankomst van jouw gasten op de parking tot het feestmoment moet iedereen de social distance respecteren.

Crowd Management

Crowd management leunt nauw aan bij de Social Distancing. Je dient er voor te zorgen dat je de bezoekersstromen in goede banen leidt. Dit dient te gebeuren van bij hun aankomst tot hun vertrek. Dit omvat onder meer het instellen van eenrichtingsverkeer waar bezoekers elkaar kunnen kruisen. Ook het werken met tijdslots wordt aangeraden om wachtrijen te vermijden.

Hygiëne & desinfectie

Preventie zal centraal staan bij het organiseren van een evenement. Zo zal je ontsmettende handgels ter beschikking moeten stellen van iedere aanwezige. Gezien het grotere aantal aanwezigen is het raadzaam om te kiezen voor contactloze dispensers. Je kan deze op strategische plekken plaatsen op de locatie. Een andere mogelijkheid is het voorzien van een geschenkzak voor jouw gasten, die een kleine flacon handgel bevat. Deze laatste kan je trouwens ook nog laten personaliseren. Een ander onmisbaar item zijn de (inmiddels verplichte) wegwerp-mondmaskers. Gezien de lage kost van deze beschermende maskers, kan je er gerust 2 per aanwezige voorzien. Natuurlijk staat het iedereen vrij om zijn/haar eigen mondmasker te gebruiken. Voorzie ook een regelmatige desinfecterende reiniging van veel gebruikte contactoppervlakken op jouw feestlocatie. Denk maar aan deurklinken, tafels, toiletten en zo meer. Spreek hier zeker over met de uitbater van de feestzaal. Van onze kant zullen wij onze apparatuur bijkomend moeten ontsmetten. Zowel voor als na het evenement worden alle onderdelen grondig gereinigd. Ook bij het gebruik van microfoons zullen bijkomende ontsmettingsbeurten plaats vinden. Het gebruik ervan dient best beperkt te blijven tot het absoluut noodzakelijke.

Wat als iemand symptomen vertoont

Mocht er iemand tijdens het evenement symptomen vertonen van Covid-19, dan is het aan te raden dat je die tijdelijk kan afzonderen. Zorg er voor dat deze personen zo spoedig mogelijk de gemeenschappelijke ruimte kunnen verlaten. Voorzie de desbetreffende personen ook van een nieuw mondmasker. Indien deze zelf niet meer in staat zijn om zich naar de dokter of het ziekenhuis te verplaatsen, bel dan een ziekenwagen. Het is niet aan te raden dat iemand anders de zieke persoon zou vervoeren.

Wat met kwetsbare groepen (ouderen, mensen met gezondheidsproblemen)

Het lijkt ons niet verstandig om personen die gevoelig zijn voor het virus toe te laten op het evenement. Zo’n maatregel is er enkel voor hun eigen veiligheid, maar deze zal ongetwijfeld op heel wat protest botsen. Deze richtlijn werd enkel als advies zal worden geformuleerd, maar speelt wel een rol bij het aftoetsen aan de veiligheidsmatrix. Niets weerhoudt er je trouwens van om het event live te streamen zodat ook deze mensen alles live kunnen volgen van thuis uit.

Toekomst Voor Evenementen Na Corona

Nuttige links met up-to-date informatie voor evenementen

Onzekere Toekomst Voor Evenementen Na Corona

Niemand heeft een glazen bol. We kunnen het verloop van de pandemie niet voorspellen. Het spreekt vanzelf dat je voorlopig geen grote evenementen op poten zet. Maar we kunnen ook geen jaren bij de pakken blijven zitten. “We moeten leren leven met het virus”, zegt men ons dagelijks in de media. Zowel op sociaal als economisch vlak moeten we onszelf opnieuw uitvinden. En zo zal dat ook gebeuren bij de organisatie van feestjes en kleine events. Stap voor stap komen we er wel. Mensen snakken nu meer dan ooit naar sociaal contact. Dat is een basisbehoefte die we niet kunnen negeren. Ook voor bedrijven en verenigingen blijven events een grote meerwaarde hebben. We blijven nu eenmaal sociale wezens en geen verweesde individuen. Het is daarom zeer belangrijk om te kunnen samenkomen en entertainment te voorzien. Ook al zullen de omstandigheden niet dezelfde zijn dan vroeger.

Jouw Feest Geannuleerd Door Corona?

We moedigen het organiseren van feesten en events nog steeds aan. Zelfs in deze tijden. Alleen moet je rekening houden met het feit dat de overheid ten allen tijde het feest kan verbieden. Goede afspraken maken goede vrienden. Overleg dus goed met al jouw zakelijke partners in welke mate er een mogelijkheid bestaat om het feest naar een andere datum te verplaatsen. In sommige gevallen kan dit kosteloos gebeuren. In andere gevallen zal je de reeds gemaakte kosten moeten vergoeden. Dit is de logica zelve, maar niet iedereen redeneert even logisch.

Annulatie Bij PartyDJ Door Corona

Ook wij stellen ons soepel op in deze crisis. Indien jouw evenement wordt verboden door een overheidsmaatregel ingevolge de pandemie, dan kan je deze kosteloos om boeken naar een latere datum. Indien wij hiervoor extra kosten moesten maken, dan dienen deze wel vergoed te worden natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan extra aankopen of bijkomende prestaties die voor het volgende evenement niet kunnen ingezet worden. Let wel: indien je op eigen houtje beslist om een evenement te annuleren of te verplaatsen, zonder dat er een overheidsmaatregel van kracht is, dan blijven onze courante huurvoorwaarden van toepassing. Je kan dan geen overmacht inroepen, wat alweer vrij logisch is.

We Staan Voor Jou Klaar

Heb je nog vragen, ideeën of opmerkingen? Laat het ons gerust weten via onze contactpagina.

Sharing is caring!